news-details

Avşar: Tekirdağ’daki turizm ve konaklama tesislerinde gerekli denetimler yapılıyor mu?

Önergede; 21 Ocak’ta Grand Kartal Otel’de yaşanan faciaya dikkat çeken Avşar, Tekirdağ’daki kamu veya özel turizm ve konaklama tesislerinin deprem dirençlilik analizlerinin yapılıp yapılmadığını, bu tesislerde ilgili mevzuat çerçevesinde İSG uzmanının bulundurma durumunu, söz konusu tesislerin afetlere karşı gerekli fiziki altyapı ve teknolojik donanıma sahip olup olmadığı ile  turizm ve konaklama tesislerinde acil eylem planı ve acil durum ekibinin varlığı gibi afete karşı dirençlilik konusunda alınması gereken tedbirlere yönelik bir takım soruyu Bakan Ersoy’a sordu.

Avşar, ülkemizin coğrafi konumu, iklim şartları ve yaşam standartları göz önüne alındığında birçok afete maruz kalma riski ile karşı karşıya kalındığını, yakın geçmişte başta depremler olmak üzere, sel, fırtına, yangın, dolu, kuraklık gibi afetlerden çokça zarar görüldüğünü ve can ve mal kaybı yaşandığını belirtti.

Avşar, afet yönetimi de ancak iyi yönetişimle başarı sağlanacak bir alan olduğu, afet yönetimi afet öncesi, sırası ve sonrası olarak üç aşamada ele alındığı, afetin insani ve maddi olumsuz sonuçlarının birçoğu öngörülebilir nitelikte ve alınacak önlemlerle etkisinin sınırlanabildiğini vurguladı.

DEVA Partili Avşar, Bakan Ersoy’a bir dizi soru yöneltti.

Avşar, önergede; söz konusu gençlik ve spor tesislerinin yapı stoku deprem dirençlilik analizlerinin yapılıp yapılmadığını, şayet yapıldıysa bu analizlerin sonucuna göre kaç tesisisin riskli yapı kategorisinde olduğunu ve bu tesislerde faaliyete devam edilme durumu ile bu hususta tedbir anlamında yapılan bir çalışmanın olup olmadığını sordu.

İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili yasal düzenlemelere değinen Avşar; “6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çerçevesinde bahse konu turizm ve konaklama tesislerinde yeterli sayıda ve nitelikte İSG uzman bulunmakta mıdır? Bu kanun kapsamında gerekli denetim ve kontrol yapılmaktadır? Söz konusu denetim ve kontrollerde tespit edilen bir kusur veya ihmal varsa nasıl tedbirler alınmıştır?”, şeklinde sorular sordu.

Söz konusu kamusal hizmet alanları; AFAD’ın risk yönetim yaklaşımı ve ilgili mevzuat (afet, yangın, sel vb. yönetmelikler) hükümleri dikkate alınarak doğal veya yapay afetlere karşı gerekli fiziki altyapı ve teknolojik donamına sahip olup olmadığını soran Avşar; “Bu hususta kontrol ve denetimler yapılmakta mıdır? Yapılan kontroller sonucu tespit edilen kusur ve ihmallere karşı bir tedbir alınmış mıdır?” gibi sorular sordu.

Bu konuda iş birliği yapılması gerektiğinin altını çizen Avşar, Tekirdağ Afet ve Acil Durum Yönetimi Merkezi başta olmak üzere yerel yönetimler ve ilgili diğer kurum ve kuruluşların iş birliğinde söz konusu turizm ve konaklama tesislerinde afet acil durum eylem planı ve acil durum ekip personelinin hazırlanıp hazırlanmadığını ve rutin tatbikat ve eğitimlerin yapılması durumunu Bakan Ersoy’a sordu.

  Hibya Haber Ajansı