news-details

Piramit Menkul: Küresel piyasalarda bu hafta görece sakin bir veri akışı izlenecek

Piramit Menkul Araştırma, ABD’de büyük S&P500 şirketlerinin finansalları ile bilanço döneminin devam edeceğini belirterek şu açıklamayı yaptı:

"Yeni Haftanın Gündemi ve Beklentiler

21 Nisan 2025 Pazartesi Türkiye; Merkezi Yönetim Borç Stoku (Mart), YD-ÜFE (Mart), Tarım-GFE (Şubat) Çin; PBoC Kredi Ana Faiz Oranı

22 Nisan 2025 Salı Türkiye; Tüketici Güven Endeksi (Nisan) ABD; Richmond Fed İmalat Endeksi (Nisan) Euro Bölgesi; Ekonomik Güven Endeksi (Nisan-Öncü)

23 Nisan 2025 Çarşamba Dünya Geneli; PMI Verileri (Nisan-Öncü) ABD; Fed Bej Kitap Raporu

24 Nisan 2025 Perşembe Türkiye; Reel Kesim Güven Endeksi ve Kapasite Kullanım Oranı (Nisan), Sektörel Güven Endeksleri (Nisan) Almanya; Ifo İş İklimi Endeksi (Nisan) ABD; Kansas City Fed İmalat Endeksi (Nisan)

25 Nisan 2025 Cuma Türkiye; TCMB PPK Toplantı Tutanakları, Sektörel Enflasyon Beklentileri Raporu ABD; Michigan Tüketici Güven Endeksi (Nisan-Nihai)

- Küresel piyasalarda bu hafta görece sakin bir veri akışı izlenecek. Dünya genelinde nisan PMI verileri, ABD ve Euro Bölgesi tüketici güven endeksleri ve ABD’de bölgesel Fed imalat endeksleri açıklanacak. Ayrıca, ABD’de büyük S&P500 şirketlerinin finansalları ile bilanço dönemi devam edecek.

Dünya genelinde PMI verileri (Nisan-öncü)

Çarşamba günü dünya genelinde nisan ayının öncü PMI verileri açıklanacak. Gün boyunca sırasıyla Japonya, Almanya, Euro Bölgesi, İngiltere ve ABD’nin PMI verileri izlenecek. Nisan PMI verileri, ABD’nin tetiklediği ticaret savaşının dünya genelinde işletmeleri nasıl etkilemeye başladığını gösterecek olması açısından önem arz etmektedir.

İmalat PMI tarafında;

Japonya imalat PMI martta 49,0’dan 48,4’e geriledi; nisanda 48,7’ye yükselmesi beklenmektedir.

Almanya imalat PMI martta 46,5’ten 48,3’e yükseldi; nisanda 47,5’e gerilemesi beklenmektedir.

Euro Bölgesi imalat PMI martta 47,6’dan 48,6’ya yükseldi; nisanda 47,4’e gerilemesi beklenmektedir.

İngiltere imalat PMI martta 46,9’dan 44,9’a geriledi; nisanda 44,0’e gerilemesi beklenmektedir.

ABD (S&P Global) imalat PMI martta 52,7’den 50,2’ye yükseldi; nisanda 49,3’e gerilemesi beklenmektedir.

Hizmet PMI tarafında;

Japonya hizmet PMI martta 53,74’ten 50,0’ye geriledi.

Almanya hizmet PMI martta 51,1’den 50,9’a geriledi; nisanda 50,3’e gerilemesi beklenmektedir.

Euro Bölgesi hizmet PMI martta 50,6’dan 51,0’e yükseldi; nisanda 50,4’e gerilemesi beklenmektedir.

İngiltere hizmet PMI martta 51,0’den 52,5’e yükseldi; nisanda 51,4’e gerilemesi beklenmektedir.

ABD (S&P Global) hizmet PMI martta 51,0’den 54,4’e yükseldi; nisanda 52,9’a gerilemesi beklenmektedir.

Euro Bölgesi ve ABD’de ekonomik güven endeksleri (Nisan)

Salı günü Euro Bölgesi’nde nisan ayı öncü Ekonomik Güven Endeksi, ABD’de ise cuma günü Michigan Üniversitesi nisan ayı nihai Tüketici Güven Endeksi açıklanacak.

Euro Bölgesi’nde ekonomik faaliyetlere ilişkin tüketici güvenini ölçen, tüketici harcamalarına dair gösterge niteliğindeki Tüketici Güven Endeksi martta -13,6’dan -14,5’e geriledi; nisanda -15,0’e gerilemesi beklenmektedir. Endeks geçen yılı son çeyreğinden beri düşüş eğiliminde seyretmektedir.

ABD’de cari ve gelecek ekonomik koşullara ilişkin tüketici güvenini ölçen Michigan tüketici güveni öncü verilere göre nisanda 57,0’den 50,8’e sert geriledi; nihai veride değişiklik beklenmemektedir. Endeks, şubatta beri aşağı yönlü bir seyir izlemektedir.

ABD bölgesel Fed imalat endeksleri (Nisan)

ABD’de salı günü Richmond Fed’in, perşembe günü ise Kansas City Fed’in nisan ayı imalat endeksleri açıklanacak. İmalat sektörü faaliyet koşullarının 2022’nin ilk yarısından beri neredeyse her ay bozulduğunu işaret eden Richmond Fed İmalat Endeksi’ne göre sektörün nisanda da bozulmaya devam etmesi beklenmektedir.

Kansas City Fed İmalat Endeksi de 2022’nin ilk yarısından beri sektör koşullarının genellikle her ay bozulduğunu göstermektedir. Endeks, martta sınırlı bir iyileşme olduğunu işaret etmişti.

ABD bilanço dönemi

ABD’de 1Ç25 bilanço dönemi devam etmektedir. Hafta boyunca özellikle teknoloji devlerinin finansalları, projeksiyonları ve ABD Başkanı Donald Trump’ın tetiklediği küresel ticaret savaşı ile ilgili değerlendirmeleri hisse senedi ve tahvil fiyatlamalarında volatiliteyi artırabilir.

Hafta boyunca salı günü Tesla, SAP, Verizon, Lockheed Martin, çarşamba IBM, AT&T, Boeing ve perşembe Alphabet (Google), P&G, PepsiCo, American Airlines, Merck, Intel finansalları piyasaların odağında olacak.

- Yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) sürpriz faiz artırımına gittiği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından bu hafta cuma günü toplantı özeti yayımlanacak. Ayrıca, TCMB’nin yine cuma günü yayımlayacağı Sektörel Enflasyon Beklentileri hem yurt içi hem de küresel gelişmelerden kaynaklı belirsizliklerin ve TCMB’nin faiz kararının ardından enflasyon beklentilerini göstermesi açısından kritik önemde olacaktır. Hafta boyunca güven endeksleri ve çeşitli enflasyon verileri açıklanacak. Ayrıca, yurt içinde Borsa İstanbul şirketlerinin 1Ç25 finansalları açıklanmaya başlayacak. Haftanın son işlem günü geç saatlerde kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global’ın Türkiye kredi notu değerlendirmesi yayımlanabilir.

TCMB Faiz Kararı

TCMB geçen hafta perşembe günkü para politikası toplantısında, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faizini sürpriz bir şekilde 350bp artışla %46,0 seviyesine yükseltirken gecelik borç verme faizini %49’a, borçlanma faizini ise %44,5 seviyesine yükseltti.

Politika faizi artırılırken faiz koridorunun asimetrik şekilde belirlenip üst bant ile politika faizi arasındaki fark, alt bant ile politika faizi farkına göre daha yüksek tutuldu. Faiz kararının ardından aynı günü Banka tarafından yapılan açıklamada 20 Mart’ta ara verilen bir hafta vadeli repo ihalelerine tekrar başlanacağı duyuruldu. TCMB, cuma günü toplantı özetini yayımlayacak.

TCMB Sektörel Enflasyon Beklentileri Raporu

TCMB, cuma günü, Sektörel Enflasyon Beklentileri Raporunu yayımlayacak. Mart bültenine göre martta 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentileri bir önceki aya göre, piyasa katılımcıları için 0,7 puan azalarak %24,6 ve reel sektör için 0,8 puan azalarak %41,1 seviyesine gerilerken hanehalkı için 0,1 puan artarak %59,3 seviyesine yükselmişti. Sektörel enflasyon beklentileri hem yurt içi hem de küresel gelişmelerden kaynaklı belirsizliklerin ve TCMB’nin faiz kararının ardından enflasyon beklentilerini göstermesi açısından kritik önem arz etmektedir.

Merkezi Yönetim Borç Stoku (Mart), YD-ÜFE (Mart), Tarım-GFE (Şubat)

Haftanın ilk işlem günü yurt içinde yoğun bir veri akışı olacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı (HMB) mart ayına ilişkin Merkezi Yönetim Borç İstatistiklerini yayımlayacak. Ayrıca, TÜİK’in mart Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE) ve şubat Tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) takip edilecek.

HMB’nin şubat ayı borç istatistiklerine göre merkezi yönetim borç stoku 28 Şubat 2025 tarihi itibarıyla 9,91trln TL olarak gerçekleşirken borç stokunun 4,29trln TL tutarındaki kısmı Türk Lirası cinsi, 5,42trln TL tutarındaki kısmı döviz cinsi borçlardan oluştu.

YD-ÜFE 2025 yılı şubatta bir önceki aya göre %2,05, bir önceki yılın aralık ayına göre %4,10, bir önceki yılın aynı ayına göre %20,08 ve on iki aylık ortalamalara göre %34,95 arttı. Yıllık bazda Temmuz 2020’den beri, on iki aylık ortalamalara göre Haziran 2021’den beri en düşük artış kaydedildi.

Tarım-GFE ocakta bir önceki aya göre %5,89, bir önceki yılın aralık ayına göre %5,89, bir önceki yılın aynı ayına göre %30,49 ve on iki aylık ortalamalara göre %39,58 arttı. Aylık bazda 2024’ün ocak ayından beri en yüksek artış olurken yıllık bazda Haziran 2023’ten beri, on iki aylık ortalamalara göre Nisan 2024’ten beri en düşük artış kaydedildi.

Tüketici Güven Endeksi, Reel Kesim Güven Endeksi, Sektörel Güven Endeksleri (Nisan)

Bu hafta salı günü TÜİK’in yayımlayacağı nisan ayı Tüketici Güven Endeksi, perşembe ise TÜİK Sektörel Güven Endeksleri ile Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) ve İmalat Sektörü Kapasite Kullanım Oranı (KKO) açıklanacak.

TÜİK ve TCMB iş birliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi şubatta 82,1 iken martta %4,6 artarak 85,9 oldu.

Mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi martta bir önceki aya göre; hizmet sektöründe %0,2 oranında artarak 114,4 değerini, perakende ticaret sektöründe %2,5 oranında azalarak 113,4 değerini ve inşaat sektöründe %0,5 oranında azalarak 88,9 değerini aldı.

Martta mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA) bir önceki aya göre 0,4 puan artarak 103,2 seviyesinde gerçekleşmiştir. İmalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış Kapasite Kullanım Oranı (KKO-MA) bir önceki aya göre 0,3 puan artarak %75,2 seviyesinde gerçekleşmiştir.

Bu hafta nisan alt güven endekslerinin tamamlanmasının ardından 29 Nisan Salı günü Ekonomik Güven Endeksi açıklanacak.

Borsa İstanbul 1Ç25 bilanço dönemi

Bu hafta Borsa İstanbul şirketlerinin 1Ç25 finansalları açıklanmaya başlayacak. Pazartesi günü Türkiye Sigorta (TURSG), perşembe Tav Havalimanları (TAVHL) ve Türk Traktör (TTRAK), cuma ise Akbank (AKBNK), Arçelik (ARCLK), Anadolu Hayat Emeklilik (ANHYT) ve Anadolu Sigorta (ANSGR) bilançolarının açıklanması bekleniyor."

  Hibya Haber Ajansı